Egy különleges táncon alapuló mozgásforma, amely az 1980-as években fejlődött ki, harcművészeti elemekkel ötvözve. Mozgáskultúra vagy spirituális feltöltődés? Esetleg mindkettő?

A NIA egy mozaikszó, amely annyit tesz, hogy Neuromuscular Integrative Action, vagyis Neuromuszkuláris integratív cselekvés. Ez 52 mozdulatsort foglal magába, amely 3 fő művészet és 9 klasszikus mozgásforma egyvelege. Harc-, gyógyító- és táncelemekből tevődik össze, amelyek így kellemes elegyet alkotva segítik a harmónia elérését. A NIA során nem a fizikai megerősítés a fő cél, –bár ez sem elhanyagolható, – hanem a feszültségek oldása, a női és férfi mivoltunk megtapasztalása a zenére való foglalkozás során.

Az egyensúly megteremtése

Főleg a négy alapelemre épül, amelyek a tűz, a víz, a föld és a levegő. Ezek keveredése teremti az egyensúlyt, amelyet közben megtapasztalhatunk, ha elég ügyesek vagyunk. A zenei betétek egymásra épülése segít az élmény megtapasztalásában.

Ezek a mondatok talán kicsit elvontan, keletiesen hangzottak, amely nem véletlen, hiszen a harcművészetek közül például Tai-Chi-t,Tae Kwon Do-t és Aikido-t is tartalmaz a NIA, amellyel magyarázhatóak az olykor érződő ázsiai benyomások, impulzusok. Feltehetőleg ezek a harcművészetek a gyökerei annak, hogy a NIA-ban is megvannak a fokozatok, hogy milyen szinten áll az oktató, csakúgy, mint a fent említett küzdősportokban. Bár megtalálhatóak benne a nyugatibb felfogások vonulatai is, hiszen a táncokból a Duncan, Jazz és Modern stílusok közül válogat.

A foglalkozás során a belső és külső erőre is egyaránt hangsúly helyeződik, ezzel ösztönözve érezheti magát az ember arra, hogy mind fizikailag, mind szellemileg épp maradjon.
A NIA abból a szempontból is érdekes, hogy igen nehéz behatárolni, hogy mennyire egyéni és mennyire csapat sport. Ebben meghagyja az ember szabadságát, hiszen egyedül is megélheted azokat az érzelmeket, amelyek a zene és a mozgás kombinációjával megszületnek benned, viszont sok ember intenzívebb eredményt ér el, ha ezt másokkal együtt teheti meg.

Tehát a NIA voltaképpen egy nagyon változatos és alkalmazkodó táncforma, amely nagyban segíthet abban, hogy megbékéljünk önmagunkkal.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük