Szilveszteri babonák

szilveszter

Nemsokára itt a Szilveszter, az év utolsó napja, amit mindannyian várva várunk évről évre. Bár tudjuk, hogy alapvetően az élet folyama nem változik meg, mégis mindig sokkal jobb dolgokat várunk az új esztendőtől. Ki anyagilag, ki egészségileg, ki pedig a szerelmi ügyekben remél változást. Persze tudjuk, hogy nekünk magunknak kell megtenni a szükséges lépéseket a változásokhoz, mégis reméljük, hogy valamiféle újabb kapu nyílik ki előttünk. Vagy ha nem is egy széles kapu, de legalább egy ablak.

Ezeket segítették elő a szilveszteri babonák

Ezeket voltak hivatottak elősegíteni a szilveszteri babonák, amelyek már régóta övezik a Szilvesztert. Nem csak tiltólistás babonákkal találkozhatunk, de olyan ételekkel is, melyeket jobb ha kerülünk, illetve amelyeket jó lesz fogyasztani, ha szerencsések, egészségesek és gazdagok akarunk lenni.

Mit ne együnk tehát? Csirke, pulyka semmiképp se kerüljön asztalunkra, mert kikaparják a szeren csét. A hal szintúgy kerülendő, mivel kifolyik a kezünk közül a szerencse. Rákot felszolgálni eszünkbe se jusson, mivel a rák hátrafelé megy, így az új évben nem előre, hanem hátrafelé fog haladni az életünk. Amit együnk: malac, mert kitúrja nekünk a szerencsét. Lencsét, mert a sok apró szem gazdagságot hoz; rétest, mert az új esztendőben úgy nyúlik majd lelkünk nyugalma és boldogságunk, akár a rétes tésztája.

És végül mit ne csináljunk Szilveszterkor? Ne kérjünk és ne adjunk kölcsön, illetve ha már kölcsönkértünk korábban, Újévkor adjuk meg. Ne menjünk orvoshoz és ne is hívjuk el, mert akkor egész évben betegeskedünk majd. Szemetet tilos kivinni, mert kidobjuk a szerencsénket is.

Minden tárolóedényt töltsünk meg az év utolsó napján, és nem fogunk hiányt szenvedni semmiben. Jó hír a háziasszonyoknak: e napon tilos házimunkát végezni, mert elűzzük a szerencsét vele. Ha Szilveszter éjjel nagy címletű  bankjegy van nálunk, gazdagságot fog hozni az új év. Teregetni kimondottan tilos, mivel az öregek szerint az “kitertést”, vagyis halált fog hozni a házunkba jövőre. Ne veszekedjünk, ne vitázzunk senkivel, különben egész évben nem lelünk békességet sehol.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük