Járt utat járatlanért

séta

Kevesen tudják, hogy mennyi izgalmat rejteget a Normafa, Budapest leglátogatottabb kirándulóhelye. Ez a mondat első olvasásra furcsán hangozhat, de a helyzet az, hogy a legtöbb ember beéri az Erzsébet-kilátóval, a Gyermekvasúttal, az Anna-réti játszótérrel és a Libegővel. Bár ezek is nagyon jó kikapcsolódást nyújthatnak egy fárasztó hét után, akár családdal, akár barátokkal, akár egyedül mászunk fel a János-hegyre. Viszont ha valaki egy csöndesebb, a nyilvánosság által nem annyira ismert, „rejtett” oldalait is megnézné az erdőnek, talán izgalmas lehet ezeket is felfedezni egyszer.

Az itt ismerős biciklisták talán egy kicsit jobban képben vannak azzal az úttal, amely a kilátó aljától vezet balra, nevezetesen a János-hegyi út. Ez végig lekanyarog a hegy oldalán, ahonnan rengeteg turistaút ágazik mindenfelé, illetve ki lehet lyukadni a Szépjuhászné büfénél, amely egyben a Gyermekvasút egyik megállója is, vagy tovább lehet barangolni, át a Libegő alatt, egészen a Mátyás király útig.

Az egész séta, a Normafai buszmegállótól a Mátyás király útig körülbelül 2 órát vesz igénybe. Közben csodás panoráma tárulhat a szemünk elé Budapestről. Továbbá egy igen cseles trükkel nem kell megint megtennünk az utat visszafele is, ha busszal szándékozunk hazajutni, vagy az autóval a kezdőpontnál parkoltuk le. Tudniillik a Harangvölgynél, – ahonnan látni az Erzsébet-kilátót is, illetve ahol leereszkedve a Zugligetbe lyukadunk ki, – ha felfele vesszük az irányt akkor pont a Normafa elején, vagyis a kiindulóhelytől körülbelül 200 méterre bukkanunk elő.

Egy másik irány

A busz útvonalát követve, a Konkoly-Thege Miklós úton, egészen a Csillebérc, KFKI megállóig megyünk, ahonnan lefele indulva szintén számtalan útvonal kínálkozik. Többek között el lehet jutni Budaörsre és Makkosmáriára is. De az erdő ezeken kívül még tartogat megannyi érdekességet, emlékhelyektől kezdve, tanösvényeken át a barlangokig, temérdek felfedezni való várja a túrázás szerelmeseit.

Egy szó, mint száz, megéri néha letérni a járt útról, egy turistajelzéssel ellátott, eddig még nem próbált ösvényért, mivel a folytonosan változó erdők mindig tartogathatnak számunkra valami újat.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük