Hová költözzünk: falu vagy város?

Aki költözés gondolatával játszik, biztosan eltűnődik azon, hogy hol is lenne ideálisabb élni. Melyik jobb hely a gyereknevelésre, hol jobb egy életet leélni? Sokak számára a falu olyan idealizált környezetet jelent, ahol minden csendes, az emberek kétszer meggondolják, hogy szóljanak e egyáltalán, és ahol semmi más dolgunk sincs, mint a bárányfelhőket terelgetni az égen. Pedig nem egészen így van.

Aki városból falura költözik, az tapasztalhatja meg csak igazán, hogy zajlik az élet ott is. Az emberek eljárnak dolgozni, ezért aztán a kert, gyümölcsös gondozása hétvégére marad. Ekkor zúgnak fel a fűnyírók, megy a traktor, flexel a szomszéd, vagy éppenséggel egész nyáron megy a fűrész : vágják a fát télire. Nem szabad azt gondolni tehát, hogy vidéken még a fű se nő, pont ellenkezőleg! Aki nem tudja ezeket a hangokat, zajokat elfogadni, az bizony aigha érzi majd jól magát falun. Hiszen a kutya ugat éjjel, kukorékol a kakas már hajnalban, a szomszéd tehenei esetleg épp a gyümölcsösünkben kószál ártatlan szemekkel bámulva minket.

Amit a városi életről gondolunk

A városi életről pedig azt gondolnánk, hogy ott mindig túl buzgón nyüzsög mindenki, sosem lehet pihenni, és mindenkinek túlfeszítettek az idegei. Ez sincs teljesen így. Természetesen sokat számít itt is, hogy milyen szomszédaink vannak ha panelban lakunk, de nagyon sok helyen jó szomszédság van, összefognak az emberek, ápolnak egy kis kertet a ház előtt, vagy éppenséggel szeretnek átmenni egymáshoz beszélgetni.

Ott sincs mindig zaj, például nincs kutyaugatás, és a közlekedés hangjaihoz is hamar hozzá lehet szokni. Rengeteg kulturális élményben lehet részünk, minden közel van, és még éjjel is beülhetünk vacsorázni valahová.

Láthattuk tehát, hogy mindkét életmód nagyon kellemes lehet, ha az előnyei mellett megtanuljuk elfogadni a hátrányait is. A vidék sok olyan örömöt nyújt, amit a városiak nem élhetnek át, de ez fordítva is igaz. Ennél a döntésnél is rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, de leginkább a saját természetünket. Mert hiába kergetünk ábrándokat arról, hogy falura költözünk, ha a város adta lehetőségekről egy napig sem tudunk lemondani.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük