Szoláriumozzunk avagy napozzunk?

Ki ne szeretné a nyár első meleg sugaraival felvenni a halásznadrágot, vagy miniszoknyát? Ki ne vágyna ilyenkor egyenletesen barna lábakra; amelyek olyanok, mintha egyenesen egy dél-tengeri szigetről jöttünk volna? Sokan vagyunk, akik azt vallják, hogy a mérsékelt szoláriumozás egész télen jót tesz testnek és léleknek. De vajon tényleg jót tesz e?

Annak ellenére, hogy a túlzásba vitt napozás veszélyeire már régóta figyelmeztetnek a szakemberek, a barna bőr még mindig divat. Talán mert a nyaralásra emlékeztet minket, a gondtalanságra, a szabadságra. Vagy mert mindenki szeretné a fél vagy akár az egész életét a tengerpart mellett leélni. Nem csak napozni lehet azonban, de elmehetünk szoláriumba is, illetve önbarnító krémek is kaphatók. A napozás és szoláriumozás olyan veszélyekkel járhat, melyek sajnos visszafordíthatatlanok. Az önbarnító viszont foltos végeredményt hozhat, ha valaki nem kellően rutinos benne. De mit is mondanak a szakemberek?

A kutatások komoly problémákat mutatnak

A kutatások szerint a bőrrák kialakulásában a szolárium oly mértékben felelős lehet, és játszhat közre, hogy be kellene tiltani. A tumoros megbetegedések 40%-át a bőr rákos elfajulásával járó esetek teszik ki. Az UV sugarak három fajtáját különböztetjük meg: A, B, C. A szoláriumok főképp UV-A sugarakat bocsátanak ki, elenyésző mennyiségben UV-B-t, ami a D-vitamin pótlásához szükséges. Azonban tudnunk kell azt is, hogy a szolárium által kibocsátott sugarak intenzívebbek, mint a napé, emiatt ha rendszeresen, nagy mennyiségben tesszük ki bőrünket a szolárium sugarainak, a bőr elvékonyodik, gyorsan öregszik, és igen nagy esélye van a melanoma kialakulásának.

Összességében véve a szolárium messze vezeti azon anyagoknak a listáját, amelyek a bőr idő előtti megöregedését okozzák. Ha mégis azok között vagy, akik szeretnek szoláriumba járni, akkor ne felejdkezz meg a megfelelő bőrvédő krémek alkalmazásáról, fogyassz nagyon sok vizet, és olyan ételeket, melyeknek magas a D-vitamin tartalma: mint pl. az olivaolaj, búzacsíra, vagy tökmagolaj.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük