Zero waste életmód

Rohan a világ. Tapasztaljuk, érezzük, halljuk egyfolytában. Fogyasztói társadalmunk kiszorította a nyugodtság érzését a mindennapokból. Ezt egyre többen unják és unták meg, ennek nyomán pedig jó néhány érdekes és hasznos kezdeményezés látott napvilágot.

Talán az egyik legelterjedtebb a Zero waste életmód mostanában. Bár sokan tudnak róla, rengeteg termékkel hirdetik, számos tanulmány született róla, nem folytatják ezzel arányos mértékben – mint életmódot – és van sok olyan ember is, aki még csak a hírét sem hallotta. Tehát a következőkben egy kicsit utánajárunk, hogy mi is pontosan ez, és mit érdemes róla tudni.

Az egész ötlet magja a hulladékmentesség és ezáltal a Föld megóvása. Tehát a lehető legkisebb szemét-termelésre való törekvés. Hogy mennyi ez a „legkisebb”? Például évi 1 kg szemét. Vagy egy dekagramm. Vagy egy gramm. Vannak nagyon elszánt emberek is, tehát nincsenek határok.

De hogy is valósítható ez meg?

Tömérdek tervezéssel, áldozattal és kitartással. Bár ha az ember így rendezi be az életét, akkor egy idő után már teljesen megszokottá válik és ugyanolyan komfortosan fognak pörögni a mindennapok, mint korábban. Az átállás valószínűleg a legnehezebb, ha valaki úgy nevelkedik és éli az életét évtizedeken át, hogy megszokott számára, hogy mindent a kommunális szemétbe hajít, akkor sok odafigyelést fog igényelni az új irány. Piacon vásárlás, természetes tisztítószerek, komposztálás, kulacsok, fémszívószál… az élet minden területén akadhat változtatni való.

Szerencsére, akik most vágnak bele azok sincsenek egyedül, hiszen számtalan ember éli így az életét nap mint nap, illetve nagyon sokan teszik fel az életüket arra, hogy erről edukálják többi embertársunkat. Rendezvények, közösségek szerveződnek az ügy kapcsán, ami szintén megkönnyítheti a becsatlakozást. Az interneten pedig egy seregnyi hasonló érdeklődésű emberrel találkozhatunk össze, így szövődhetnek barátságok és használható tanácsokat is kaphatunk, hogy mit és hogyan érdemes csinálni.

De nem muszáj rögtön mindenről lemondani, hiszen a környezettudatosság minden mértékben fontos, tehát ha tenni akarunk Földünkért, akkor kezdjük kicsiny változásokkal, ugyanis minden kis dolog többet segít, mint a semmi.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük