Karácsonyi illemszabályok, amiket jó tudni!

karácsony

A Karácsony a fények időszaka, amikor az adventkor gyertyát gyújtva várakozunk az Ünnep eljövetelére, Jézus Krisztus születésére. Ha szerencsénk van, még puha, fehér hótakaró is fedi az utcákat, tompítja a zajokat, mintegy beburkolva az ember lelkét. Nincs is jobb ilyenkor, mint a friss levegőn sétálni egyet, aztán forralt bort inni kedvenc karosszékünkben, esetleg meglátogatni a barátainkat, családtagjainkat.

Nincs ez másképp Karácsonykor sem

Nincs ez másképp Karácsonykor sem, amikor sorra látogatjuk a nagyszülőket, szülőket, rokonokat. December 27-e aztán már alkalmas arra is, hogy kedves barátainknál töltsünk egy kellemes délutánt. Azonban van néhány fontos illemszabály, amit fontos tudni és betartani. Ha barátokat vagy távolabbi rokonokat látogatunk meg, telefonáljunk oda előtte, hogy alkalmasak vagyunk e. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor meg vagyunk győződve arról, hogy alkalmas időben tesszük látogatásunkat valahol, és amikor betoppanunk, látjuk házigazdánk nehezen palástolt rosszallását, netán kerek-perec megmondják, hogy majd inkább máskor. Egyébiránt ez bármilyen látogatásra érvényes, nem csak az ünnepekre.

Ünnepkor kellemetlen dolgokról beszélni igazán illetlen dolog, főleg a fehér asztalnál. Az elmúlt két évre amúgy is különösen igaz ez; hiszen oly mértékben sújtja a világot a pandémia, hogy ha végre együtt tud ünnepelni a család, igazán nincs szükség kellemetlen dolgokra az asztal körül. Az etikett szerint három dolgot kell kerülni az asztalnál: a politika, a vallás, és a pénz említését. Az ajándékozásnál figyelj oda az ajándék mértékére, túlzott ajándékozás vét az illemszabályok ellen. Nem helyes kínos helyzetbe hozni ugyanis a másikat, ha esetleg ő kisebb értékben vett nekünk ajándékot. Illik odafigyelni az ünnepi öltözékre, nem illik viszont elfelejteni, hogy melyik régen látott rokonnal milyen nexusban vagy. Az asztalnál illik mindenből szedni egy kicsit, de sosem elsőnek.  Ha ezeket betartod, és nem maradsz olyan sokáig, hogy a házigazdáknak terhes legyen, mindig szívesen látott vendég leszel.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük