Hogyan maradjunk egészségesek a vírus szezonban?

betegség

A körülöttünk lévő tüsszögő és köhögő emberek száma drasztikusan megnövekszik a téli napokon. Ez természetesen normális, tekintve, hogy a tél az influenza és a megfázás időszaka.

Ha már túljutottál a betegség első hullámán, vagy meg akarod védeni magad, vannak egyszerű módszerek az immunrendszered erősítésére, hogy egészséges maradj a vírusszezonban.

Hol fertőződhetünk meg leginkább?

Beltéren a vírusok a leggyorsabban és legkönnyebben terjednek, a hideg időjárás miatt az irodákat, otthonokat ritkán szellőztetik. Ezáltal olyan helyekké válnak, ahol egy személy nagy valószínűséggel megfertőződik. Általában minden zárt hely, ahol többen gyűlnek össze, a vírusos baktériumok inkubátorává válhat, ezért a szellőztetés, akár egy percre is, de gyakran erősen ajánlott.

Ezenkívül tüsszögés és köhögés után a szem, a száj, az orr vagy más testfelület megérintése a kézfertőtlenítés nélkül azonnal növeli a fertőzés kockázatát. Egyrészt azért, mert az influenzavírusok levegőben lévő cseppek útján terjednek, másodszor pedig, amikor felszínre kerülnek, akár 4 óráig is túlélik, pl. könnyen átterjednek, és órákkal később is megfertőződhetnek.

A szabadban való étkezés is veszélyes. Ha az ember a szabadban vásárol hot dogot vagy pizzát, és olyan helyre megy, ahol sokan tüsszögnek vagy köhögnek, a vírus könnyen rákerülhet az ételre, ami szintén nagy valószínűséggel megfertőzi.

Mi a különbség az influenza és a megfázás között?

Általában az emberek nem tesznek különbséget az influenza és a megfázás között, de ezek nem ugyanazok az állapotok. A megkülönböztetés fontos oka az, hogy eltérően kezelik őket.

A főként a felső légutakat érintő, könnyebben múló megfázástól eltérően az influenza hirtelen, szó szerint órák alatt esik le, 5-7 napig tart és nehezebben kezelhető.

A tünetek közé tartozik a láz, általában 38 fok felett, torokfájás, száraz köhögés, nehéz légzés, fejfájás, enyhe irritáció, izom- és ízületi fájdalom, valamint az ágyból való felkelés nehézségei.

A megfázás tünetei közé tartozik az orrfolyás, az orrdugulás, a száraz, viszkető torok, a tüsszögés, a ragyogó szemek és az enyhe láz.

Hogyan kezeld magad?

Ha Ön influenzás, 48 ​​órán belül influenza elleni gyógyszert kell bevennie. Segíti a gyorsabb gyógyulást, csökkenti a szövődmények esélyét, ezért jó, ha mindig van egy az otthoni gyógyszeres szekrényben.

Az antibiotikum mindkét esetben tilos – influenza és megfázás esetén is, kivéve, ha orvos írja fel. Ez azonban csak akkor történik meg, ha bakteriális fertőzés, például hörghurut, tüdőgyulladás stb. Továbbá, még ha az influenza megismétlődik is ugyanabban az évszakban, másképp lezajlik, és nem biztos, hogy az antibiotikum, amelyet utoljára szedett és segített, ugyanazt a munkát fogja elvégezni.

Az öngyógyítás során fennáll az antibiotikum-rezisztencia kialakulásának veszélye, ami azt jelenti, hogy az antibiotikum leállítja a hatását és a gyógyulást.

A többi időben, amikor a kellemetlen érzést megfázás és fertőzés okozza, érdemes több citromot enni mézzel vagy csak citromot, különösen száraz köhögés és torokfájás esetén, illetve alkalmazhatunk illóolajokat is párologtatva megfázás és influenza esetén.

A szakértők szerint a megfázásra nincs specifikus kezelés, a szervezetet egyedül kell hagyni, hogy felvegye a küzdelmet, támogató eszközökkel – folyékony táplálékkal, pihenéssel, vitaminokkal – támogatva. Az immunrendszer csak így építi fel a szükséges immunitást. Általában 3 napig tartanak, de 7-10 napig is eltarthatnak.

Ha ezen időszak után az állapot tovább romlik, az orvossal való konzultáció kötelező.

Ajánlott cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük